De relatie tussen voeding & HSP

Gepubliceerd op 28 april 2023 om 16:45


Deze blog wordt je aangeboden door Cariena, zelf HSP'er, in 2017 afgestudeerd als Maatschappelijk Werker en nu al 11 jaar werkzaam in een biologische gezondheidswinkel. Heel wat orthomoleculaire cursussen over voeding & suppletie in onze huidige maatschappij, ervaring en klantadvies verder, kan zij je alles vertellen over welke voeding past bij jou als je hoogsensitief bent!


Wil je weten wat je in je voedingspatroon kan aanpassen aan jouw hoogsensitiviteit? Dan is dit hét artikel voor jou!

Naast de tips & tools vanuit Sensevita gericht op het omgaan met jouw hoogsensitiviteit, uit bijvoorbeeld het handboek en door middel van coachgesprekken, is het belangrijk om ook je voeding aan te passen aan jouw karakter. Hoogsensitieve mensen kunnen anders reageren op voeding en voedingsstoffen dan niet hoogsensitieve mensen. Aangezien er in de hersenen van hoogsensitieve personen meer activiteit meetbaar is, zal ik ook regelmatig voeding benoemen die goed is voor de hersenen.

Eet zoveel mogelijk onbewerkt, gezond en gevarieerd
Je begint allereerst bij de basis. Aangezien maar een kwart van alle Nederlanders voldoende groenten en fruit eet, wil ik dit even benadrukken. Je kunt je al lekkerder in je vel voelen en minder overprikkeld raken wanneer je een gezond voedingspatroon hebt.

Omega-3 is een belangrijk vetzuur voor je hersenen. Dit vetzuur zorgt voor meer concentratie, een beter geheugen, betere hersenwerking en prikkeloverdracht. Omega-3 komt voor in vette vis zoals makreel, zalm en tonijn. Als je vegetarisch of veganistisch eet kun je Omega-3 ook uit plantaardige bronnen halen zoals uit lijnzaad, walnoten, avocado, chiazaad, hennepzaad of algenolie.

Zet groenten op nummer 1 en bouw hieromheen je gerecht. Je kunt ook gemakkelijk groenten toevoegen aan je lunch, zoals een bakje tomaatjes, worteltjes of komkommer. Wat ik ook vaak doe is tijdens het maken van de avondmaaltijd een portie extra koken, zodat ik dit mee kan nemen als lunch de volgende dag.

E-nummers kunnen bij veel hoogsensitieve mensen klachten geven, voornamelijk E621 (mononatriumglutamaat). Dit E-nummer zit vaak in (voorverpakte) producten. Dit is een E-nummer dat op ons brein kan werken. Iets wat je als hoogsensitief persoon liever niet wil. Zeker diegenen die vaak hoofdpijn hebben of slecht slapen hebben er baat bij om dit E-nummer te vermijden. Je kunt dit E-nummer onder andere vinden in bouillonblokjes, kant-en-klare sausjes, kruidenmengsels en snacks.

Vermijd stimulerende producten zoals cafeïne, alcohol en snelle koolhydraten
Cafeïne zit in koffie, en in groene thee, zwarte thee en witte thee als theïne. Als hoogsensitief persoon kun je gevoeliger zijn voor het effect hiervan. Misschien heb je zelf weleens ervaren dat je heftiger op een kopje koffie reageert dan een ander. Vergeet trouwens ook niet de frisdrankjes waar cafeïne aan toegevoegd is, zoals cola. Kies daarom liever voor kruidenthee, deze bevat geen theïne. Ontspannende kruidentheeën zijn: kamille, citroenmelisse en salie thee.

Snelle koolhydraten zorgen voor een hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je meer energie krijgen, maar je kunt er ook een onrustiger gevoel van krijgen. Na deze piek volgt vaak een dip waardoor je je weer erg moe en suf kunt voelen. Vervang bijvoorbeeld aardappelen door quinoa (wat rijk is aan eiwitten) en witte rijst door zilvervliesrijst. Koolhydraten hoef je niet volledig te vermijden, want onze hersenen werken op koolhydraten. Ze zijn wel hard nodig!

Probeer suikers zoals koekjes, chocola en snoep ook zo veel mogelijk te vermijden. Door te veel suikers te eten kun je uiteindelijk insulineresistentie ontwikkelen wat weer tal van klachten kan geven. 

Zorg voor voldoende eiwitten
Als je minder koolhydraten gaat eten, kun je extra eiwitten toevoegen aan je maaltijden zodat je langer een verzadigd gevoel hebt. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die weer belangrijk zijn voor onze hersenen. De volgende voedingsmiddelen zijn hoog in eiwitten: eieren, peulvruchten, tofu, tempeh, noten, vlees, gevogelte, granen en magere kwark of sojayoghurt. Eventueel kun je (plantaardige) eiwitpoeders zonder toegevoegde suikers toevoegen aan je smoothie of yoghurt.

Richt je op voeding die rijk is aan magnesium
Magnesium is een mineraal die een belangrijke rol speelt in de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium is ook belangrijk voor het ontspannen van je spieren en zenuwen. Dit mineraal krijgen we vaak te weinig binnen via onze voeding. Door de volgende voedingsmiddelen extra toe te voegen aan je maaltijden, zorg je voor meer rust in je hoofd: spinazie, koolsoorten, gedroogd fruit, vette vis, kikkererwten, bananen.

Supplementen
Naast voeding zijn er ook nog supplementen die je kunnen ondersteunen. Eet je geen vis, dan kan een Omega-3 supplement een goede toevoeging zijn. De supplementen zal ik in een latere blog toelichten, met daarbij een fijne kortingscode speciaal voor jou als lezer van de blog.


Uiteindelijk gaat het over het vinden van de juiste balans voor jezelf. Welke basis heb jij nodig om je zowel fysiek als mentaal zo goed en fit mogelijk te voelen? En wat neem of laat je daar voor?

Mocht je naar aanleiding van deze blog over voeding & HSP nog specifieke vragen hebben, dan kun je deze naar info@sensevita.nl mailen.